Jonathan "Ollio" Josefsson

Jonathan ”Ollio” Josefssons levande form på årets sommartröja

Inför sommarens t-shirt från Wester+Elsner arkitekter har vi haft nöjet att samarbeta med Jonathan ”Ollio” Josefsson i Göteborg. Han är mest omtalad för sina tuftade mattor och stora väggmålningar, men han arbetar också med andra tekniker och format, inte minst tröjtryck.

– Faktum är att jag nästan alltid har på mig en av mina egentryckta t-shirts. Det har blivit så många feltryck genom åren, så jag har en jättesamling i garderoben, berättar han.

Jonathan Josefssons konstbana började på nittiotalet i Göteborgsstadsdelen Majorna, då han lite motvilligt och mest ”för att alla gjorde det” började måla graffitti. Någonting i målandet fångade honom och under namnet Ollio – som han valde för att det var en snygg ordbild – började han utveckla sin speciella stil. Ändå var det långt ifrån självklart att han skulle börja arbeta som konstnär.

Screentrycksverkstaden lockade
– Jag ville bli allt möjligt, arkitekt eller reklamare och jag testade mig fram. En vän pluggade textilkonst på HDK Valand och föreslog att jag skulle börja där. Det fanns en fantastisk screentrycksverkstad där som jag var sugen på, så jag sökte och kom in. Fem år senare, 2007, tog jag examen.

Trots sin utbildning är inte Jonathan helt bekväm med att kalla sig textilkonstnär. ”Konstnär” passar bättre, eftersom han arbetar med flera tekniker. Graffittimåleriet håller han fast vid och så tuftar han stora mattor i levande färger och former.

– När man tuftar så skjuter man in garnet med en pistol. Det lite som att måla, man bygger upp bilden färg på färg. Det är en kul metod att jobba med och snabb för att vara textil.

Tuftad matta av Jonathan Ollio Josefsson
Matta nummer 188


Chongqing och Göteborg
Hans abstrakta och detaljerade bilder, med organiska former och levande färger, fascinerar både svenska och internationella konst- och inredningsfantaster. I sommar visas tio av hans verk på Hong Art Museum i den kinesiska tiomiljonersstaden Chongqing. I Göteborg kan man just nu se hans verk på två platser: i Botaniska trädgården där ett av hans mer skulpturala verk har placerats ut och på Stigbergstorget där hans stora fasadmålning pryder den gamla biografbyggnaden Kaparen. Han figurerar också i det första avsnittet av Designhistorier på SVT Play, där hans moderna uttryck ställs intill den svenska textilhistoriens stora stjärna inom mattor, Märta Måås-Fjetterström.

Älskar t-shirtformatet
I ryggsäcken har Jonathan alltid med sig ett teckningsblock med lösblad, så att det aldrig är svårt att rita när andan faller på. Ett av dessa tecknade motiv har han nu överfört på en t-shirt i samarbete med oss på Wester+Elsner arkitekter.

– Det är jättekul! De senaste tjugo åren har jag gjort massor av t-shirts. Både med screentryck och i samarbete med tryckerier. Jag älskar det formatet, att kunna ta en av mina teckningar eller målningar och placera det på ett klädesplagg.

Vill inspirera
Jonathan ”Ollio” Josefsson har ambitionen att inspirera med sina verk, på samma sätt som han själv blir inspirerad av andra konstnärer.

– Varje gång jag upplever något som jag gillar – det kan vara musik, dans eller konst – så vill jag göra själv. Jag blir en lyckligare människa av att vara kreativ och det är något jag gärna ger vidare.

Vi tackar Jonathan ”Ollio” Josefsson, både för inspirationen och för detta roliga samarbete! Och vi hälsar alla våra medarbetare, kunder, samarbetspartners och vänner en härlig sommar.

Väggmålning av Jonathan "Ollio" Josefsson i Göteborg
Muralmålning skapad under Artscape i Göteborg 2016.


Se fler av Jonathan “Ollios” verk på hans
Tumblr-sida.
Porträttet av konstnären i gasmask har fotograferats av Camilla Boström.

Konstnärliga t-shirts sedan 1999
Våra exklusiva men lättburna t-shirts är en sommartradition som vi på Wester+Elsner arkitekter har haft sedan 1999. Varje år låter vi en konstnär, som vi har någon form av relation till – eller helt enkelt tycker om – skapa motivet till tröjorna som vi sedan delar ut till våra vänner. Det är vårt sätt att visa uppskattning till uppdragsgivare, samarbetspartners och påhejare, samtidigt som vi hyllar konstnärer som med sina unika uttryck inspirerar oss i vårt arbete.

Tidigare års konstnärer:
2020 Cilla Ramnek
2019 Mats Bäcker
2018 Bea Szenfeld
2017 Jens Ahlbom
2016 Stefan Uhlinder
2015 Lotta Kühlhorn
2014 Jenny von Döbeln
2013 Jacob Dahlgren
2012 Stina Wirsén
2011 Denise Grünstein
2010 Mikael Pauli
2009 Helene Billgren
2008 Lars Arrhenius
2007 Lars Kleen
2006 Sirkka Lehtonen
2005 Kjell Ekström Önningeby
2004 Anders Wallin
2003 Ulf Rollof
2002 Björn Wessman
2001 Bertil Vallien
2000 Fredrik Wretman
1999 Gunnel Sahlin

 

Publicerad: 22 June, 2021