Kvarteret Hästen

Handelskvarter i ständig förändring

I mer än 25 år har Wester+Elsner varit involverade i utvecklingen av Stockholms mest centrala handelskvarter.

I kvarteret Hästen, mitt i centrala Stockholm, finns några av stadens mest anrika handelsmiljöer –  NK och PK-Huset vid Hamngatan och tidigare också den numera rivna Passagen vilken snart kommer att ersättas med en ny byggnad i hörnet av Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan.

Genom åren har vi haft många uppdrag i kvarteret, både från de olika fastighetsägarna och från hyresgäster. Inte minst har vi under lång tid arbetat med PK-Huset. Vi har bland annat hjälpt Nordea med hyresgästassistans och utvecklandet av handelsmiljön i stort.

Arbetet har bland annat resulterat i omdaningen av det nedre planet med Systembolagets som ankare och öppnandet av en passage tvärs igenom byggnaden ut mot Smålandstorg i gatuplan vilket har skapat nya stråk genom kvarteret.

Vi har också ritat butikslokaler för flera olika kedjeföretag i kvarteret. På NK till exempel för Naturkompaniet och Björn Borg och i PK-Huset lokaler för H&M och inte minst den mycket genomarbetade flaggskeppsbutik som Indiska hade i huset under ett antal år.
Även skyltningen i PK-Huset har fått en översyn, med belysta hyresgästtavlor i mässing både ute och inne som pricken över i.
Med Pembroke som uppdragsgivare har vi arbetat med bottenvåningen i Mästerhuset och gjort delar av tidigare kontorslobbyn tillgänglig för allmänheten genom att ge plats åt ett par restauranglokaler. Tillsammans med stråket genom PK-Huset har det gett liv åt en tidigare död miljö och bidragit till kvarterets utveckling.

En stor förändring på senare tid är rivningen av den äldre byggnaden i kvarterets nordvästra hörn. Här i korsningen mellan Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan kommer en ny byggnad med kontor, handel och restauranger att uppföras. Byggnaden ritas av det välrenommerade danska kontoret Schmidt Hammer Lassen.

Vår roll som kommersiell arkitekt är att utveckla bottenvåningarnas butiks- och restauranglokaler, tillhandahålla starka kundflöden, lösa varulogistik mm. Vi har tillsammans med Pembroke och det övriga uthyrningsteamet arbetat fram olika scenarion som input till projektets huvudarkitekt och projektörer och bistår löpande med underlag i dialogen med de kommande hyresgästerna.

Mer om den nya byggnaden på projektets hemsida.

Det har varit en lång process och i väntan på att bygget skulle komma igång gestaltade vi också Beta, den butiksgata som under några år provisoriskt ersatte den tidigare Passagen. Den stora Systembolagetbutik som tidigare fanns här flyttades till PK-Husets nedre plan och gav istället plats åt lokaler för tillfälliga hyresgäster, pop-ups, mm. Med små medel omdanades den befintliga kundgatan och fick ett modernare utseende i väntan på att byggnaden skulle rivas. Mer om Beta här.

Caféet i det nya navet i PK-Huset. I taket en öppning upp till butikslokalen på övre plan.
Användning Handel, restauranger, service
Plats Stockholm
Beställare Nordea, Pembroke, m.fl.
Byggår 1999-
Kontaktperson Ola Larsson